miercuri, 8 mai 2013


Medierea intre persoane juridice-
              studiu de caz







O firma locala, producatoare de asfalt, a ajuns in situatia de a fi restanta la facturile de energie. 
Cum a venit vremea buna si au crescut comenzile pentru asfalt, firma A miza pe incasarea rapida
 a asfaltului livrat, astfel incat sa-si onoreze platile catre furnizorul de energie



























































Medierea in recuperarea creantelor


Avea un proces pe rol cu furnizorul Y si spera ca furnizorul nu va lua nici o masura drastica pina la obtinerea unei sentinte.
Dar cum planul de acasa nu se potriveste cu cel din targ, procesul a luat o intorsatura neasteptata, negocierile directe nu au dat nici un rezultat, iar firma A s-a trezit in imposibilitatea de a-si mai desfasura activitatea, deoarece furnizorul Y a sistat livrarea de energie. Asa ca productia a fost oprita.
Am fost contactata de managerul general al firmei A care isi dorea o rezolvare cat mai rapida a situatiei si vroia sa stie daca prin mediere poate obtine ceea ce isi doreste.
Au fost facute demersuri de contactare a furnizorului Y, care s-a aratat dispus sa intre in mediere.
In aceeasi zi, era intr-o vineri, la ora 15 s-a intrat in mediere.
Firmele au cazut de acord cu privire la valoarea creantelor(era vorba despre sute de mii de lei), la termenele esalonarii sumelor in discutie, precum si la reluarea livrarii catre firma A a energiei necesare productiei de asfalt incepand cu ziua de luni la prima ora(ora 8). Au semnat si un nou contract cu clauze negociate in mediere.
Chiar daca programul lor de servici se incheia la ora 16, reprezentatntii firmei Y au avut disponibilitatea de a ramane pina la finalizarea medierii si incheierea acordului de mediere.
La ora 17 medierea era incheiata, iar procesul verbal de inchidere a medierii si acordul de mediere erau semnate. Am plecat de la sediul firmei Y, acolo a avut loc medierea, dupa ce am avut o discutie cu privire si la alte situatii ale societatii in care se poate apela la mediere.
Managerul firmei A m-a sunat luni dimineata sa-mi spuna ca s-a reluat furnizarea de energie, iar juristul de la firma Y m-a instiintat ca a depus acordul in instanta si ca instanta a luat act de acordul partilor, urmand a pronunta sentinta de expedient.
Dorinta partilor de a gasi solutia potrivita pentru ele, disponibilitatea mediatorului si doua ore de munca sustinuta din partea tuturor celor implicati in sedinta de mediere au dus la rezultate excelente.
Oare cum ar fi fost daca ar fi asteptat sentinta?
Anca Lucia Stancu, mediator

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu