joi, 13 iunie 2013

Ce este medierea.........
 Medierea  un ajutor pentru solutionarea echitabila a unui conflict intre parti, o facilitare a negocierii intre parti in vederea cautarii unui acord reciproc satisfacator ;daca este necesar , vizeaza de asemenea , sa restabileasca relatii utile pentru viitor ;
-este un proces voluntar , cu partile permanent libere sa se opreasca si care pastreaza controlul deciziei finale;
-este un proces confidential care implica angajamentul mediatorului si al partilor prezente.
-poate admite intrerupei ale sedintelor , permitand reflectia,concentrarea , odihna, la cererea partilor sau a mediatorului;
-poate include intruniri separate intre una dintre parti si mediator, la cererea unuia sau a altuia;
-se bazeaza pe mai multe etape , care vor fi explicate.
Toate cele de mai sus sunt garantate de mediator care , in ceea ce-i priveste , este independent in raport cu partile , neutru pe fond , impartial fata de persoane.
 Medierea nu este un loc nici pentru pledoarie , nici pentru arbitraj, nici judecata. Partile trebuie sa evite transformarea medierii in competitie , in care acestea prezinta argumentele ca in fata unei instante.Spre deosebire de un demers arbitral sau judiciar, medierea este un proces informal in care terta parte nu este imputernicita sa determine cine are sau nu dreptate .Partile sunt informate de catre avocati lor in legatura cu ceea ce legea prevede referitor la aspectul juridic al unei probleme , dar nimeni alcineva decat partile nu are autoritatea de a decide .Avocati pot insoti partile la intalniri, astfel incat acestea sa cunoasca si sa inteleaga si ei faptele si spusele despre reletia dintre clientul lor si cealalta parte.De foarte multe ori , avocatul nu are acces la ,,cealalta parte"ci numai la propiul lui client.Prin urmare , nu cunoaste tot ce se petrece intr-o relatie, de cealalalta parte. Daca este prezent la mediere , acesta va fi mai in masura sa inteleaga despre ce este vorba si astfel , isi va sfatui mai eficient clientul.
 Pe tot parcursul procesului de mediere, mediatorul se va darui in intregime, chiar daca rezultatul este responsabilitatea exclusiva a partilor , obligatia sa este de a pune toate mijloacele la dispozitia partilor.
 Cred ca ar trebui sa preferam mefierea pentru ca nimeni , de pe lumea asta nu poate hotara in locul nostru ce este bine pentru noi. In mediere noi suntem cei care facem alegerea finala. Noi , partile implicate in conflict , apoi in procesul de mediere stim mai bine decat oricine ce este bine si ce este rau pentru noi.
Pentru ca fiecare dintre noi are o experienta si informatii care ne definesc si in baza carora facem alegeri in viata  Iar cum nimeni nu stie nici ce este in mintea si in sufletul nostru nimeni nu poate alege asa cum am alege noi  .In MEDIERE eu sunt cel care aleg.
 Mediatorul trebuie sa tina sub control procesul in asa fel incat solutia finala sa fie una care sa nu contravina legii. Dar , sa hotarasca o lege pentru viata mea , pentru banii mei , pentru viitorul copilului meu parca nu mai este de preferat atunci cand , prin mediere am sana sa fiu eu ce-l care sa aleg. De foarte multe ori solutiile finale pe care legea ofera nu sunt multumitoare pentru niciuna din parti .Pentru ca oricat de perfecta ar fi legea nu poate acoperi dorintele fiecarui om care este unic in felul sau, cu sperante si dorinte cu valori proprii mostenite sau cultivate de-a lungul vietii si intotdeauna diferite de ale celorlalti. Suntem unici, suntem speciali si ne dorim solutii speciale pentru problemele noastre. Iar aceste solutii le putem obtine prin MEDIERE.Inainte de a merge la instanta de judecata consulta un mediator.Informarea este gratuita conform legii din Romania asa ca nu ai nimic de pierdut!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu